Statii autobuz inteligente

General

Statia de autobuz inteligenta este o colectie de echipamente si senzori care vor aduna informatii despre oras, despre oameni si obiceiurile lor de transport, despre mediul urban, direct din mijlocul orasului. Informatiile vor fi transmise direct catre un centru de comanda, ajutand municipalitatile sa ia decizii in timp real. In acelasi timp, statia este un hub social si interactiv, in care oamenii primesc informatii relevante si pot accesa aplicatii de interes public. Reteaua de statii de transport in comun va deveni mai mult decat un simplu loc de imbarcare/debarcare din mijlocul de transport – este astfel o retea de interactiune intre oameni, administratia locala si mediul urban.

 

Constructiv

 

Design modern

Cu totii ne dorim ca spatiile publice sa fie cat mai atractive si prietenoase. Cand vine vorba despre atractivitatea transportului public, credem ca statiile cu design spectaculos si functionalitati smart pot genera atractie spre serviciile de transport public.

Destinata spatiilor inguste

Una dintre caracteristicile principale ale statiei este structura laterala ingusta (60 cm), care permite amplasarea pe trotuare inguste sau chiar pe peroanele statiilor de tramvai, oferind in acelasi timp protectia calatorilor fata de intemperii (vant, ploaie, ninsoare).

Atentie deosebita la detalii

Statia smart este conceputa si desenata in asa fel incat nicio prindere nu este vizibila in exterior, fiind astfel dificil de demontat de catre persoane neautorizate. Toate echipamentele incluse in statie sunt amplasate in interiorul structurii.

Rezistenta

Statia a fost conceputa pentru a fi amplasata in orice mediu urban. Astfel, a fost necesar a fi gandita o structura si au fost utilizate materiale constructive foarte rezistente.

Modularitate

Statia este gandita intr-un sistem modular, conceput pentru o manevrare mai usoara pe teren, dar si pentru realizarea versiunii mai scurte, de doar 4m, pastrand aceleasi elemente de identitate vizuala, dar si functionalitate. Exista varianta de 4m si de 6m.

Protectie UV

Panourile de sticla/policarbonat sunt tratate pentru a oferi protectie anti raze UV, facand astfel sederea in adapost, pe timpul verii, placuta si fara o presiune termica suplimentara.

 

Functionalitate

 

CCTV

Statia va dispune de una sau doua camera video, in functie de nivelul de echipare. Principala camera video va avea functii de numarare calatori si recunoastere faciala, fiind astfel un pas inainte facut de municipalitati in vederea cresterii sigurantei in spatiile publice, dar si un mod inovativ de eficientizare a transportului public – statia va transimte automat operatorului de transport public mesaje privind nevoia de suplimentare a autobuzelor in cazul in care in statie sunt numerosi calatori.

Wi-Fi 

Statia va actiona ca un hotspot internet, pentru calatorii aflati in proximitate. Routerul va fi instalat in cutia tehnica aflata sub banca. Comunicatiile se pot realiza wireless 4G sau prin fibra optica.

Energie regenerabila

Statia poate fi independenta energetic, datorita panourilor solare amplasate pe acoperis. Acestea vor acoperi necesarul de consum al tuturor dispozitivelor din statie, iar surplusul va fi inmagazinat in acumulatorii amplasati sub banca. Aditional, statia poate fi conectata la reteaua publica de energie, pentru siguranta si back-up.

Senzori pentru calitatea aerului

Statia va dispune de un sistem de monitorizare a calitatii aerului in jurul sau, analizand nivelurile de CO2, PM2.5, PM10 si gaze cu efect de sera. Datele vor fi transmise automat in centrul de comanda si control, alertand in timp real municipalitatea in cazul depistarii depasirilor valorilor medii acceptabile.

Eficienta consumurilor 

Pentru un consum eficient al energiei electrice, iluminatul statiei este bazat pe benzi LED – un element de contur din LED, element definitoriu pentru design-ul statiei, dar si spoturi LED, care vor fi legate la senzori de proximitate. Astfel, atunci cand nu exista pasageri in statie pe timpul serii/noptii, lumina interioara a statiei se va stinge, lasand aprins doar conturul exterior.

Interactivitate 

Panou tactil multimedia, cu acces direct la aplicatia de mobilitate urbana sau internet. Se poate configura in doua fete. Panoul poate afisa mesaje multimedia, mesaje de interes public si reclame. Functia de numarare pasageri poate ajuta la cuantificarea persoanelor la care ajung mesajele de informare. Panoul tactil poate activa ca un infochiosc pentru calatori, acestia putand accesa aplicatia e-guv sau city-app a primariei locale, plata facturi, informatii turistice sau stiri locale.

Informare calatori 

Panoul de informare calatori va transmite in timp real informatii despre timpii de asteptare in statie, pentru fiecare linie de transport public. Informatiile vor fi primite din sistemul integrat de management transport public, cu care statia va fi in legatura directa.

USB charging

Zona bancii va fi dotata cu priza USB pentru incarcarea dispozitivelor mobile, ajutand astfel calatorii sa fie mereu conectati la aplicatiile, muzica, stirile care ii pasioneaza si intereseaza.

Tipuri de statii autobuz

Statie de autobuz 6 m

Caracteristici

 • Panouri solare
 • Wifi
 • CCTV
 • Porturi USB
 • Protectie UV
 • Recunoastere faciala
 • Senzori factori mediu
 • Panou info calatori
 • Aplicatie Smartphone
 • Monitorizare nr pasageri

Statie de autobuz 4 m

Caracteristici

 • Panouri solare
 • Wifi
 • CCTV
 • Porturi USB
 • Protectie UV
 • Recunoastere faciala
 • Senzori factori mediu
 • Panou info calatori
 • Aplicatie Smartphone
 • Monitorizare nr pasageri